Dyspraxie en Werk !

Ik zoek een baanVeel volwassenen die dyspraxie hebben vaak ook problemen op het werk ! In hun vroegere schooltijd werden ze misschien nog door hun sociale medeleerlingen geholpen. Maar op de werkvloer geld vaak het recht van de sterkste, en is het meestal ieder voor zich, en is de compassie die de begeleiders vroeger wellicht wel hadden is meestal geheel verdwenen, ook beschikken volwassenen vaak over minder geduld, om dingen uit te leggen, omdat op de werkvloer alles sneller moet. Toch kunnen mensen met Dyspraxie ook nuttig zijn voor bedrijven. Mensen met dyspraxie ontwikkelen vaak hun eigen strategieën, om anderen enig zins bij te houden, en doeltreffend te werken. Deze strategieën kunnen ook nuttig zijn voor gewone werknemers en werkgevers!

Mensen met dyspraxie  zijn vaak creatieve en originele denkers ook zijn ze vaak strategische probleem oplossers ze zijn persistent, werken hard en zijn zeer gemotiveerd ,echter ze zijn meestal trager en hebben veel meer tijd nodig dan een ander om hetzelfde te bereiken! Bijna altijd hebben ze extra ondersteuning nodig op het werk, of een extra schouderklopje !

Hoe kan een werkgever rekening houden met een volwassenen met dyspraxie !

 • Een duidelijke lijst van taken die achtereenvolgens (niet tegelijk) gedaan moeten worden op een dag.
 • Wanneer een persoon bezig is zijn huidige taak uit te voeren, haal hem daar dan niet vanaf, en laat het hem eerst afmaken waar hij mee bezig is, anders vergeet de persoon in kwestie daarna weer waar hij mee bezig was.
 • Spreek niet te snel, en leg de dingen langzaam uit. Zorg ervoor dat instructies kort en bondig zijn.
 • Een duidelijke tijdsplanning voor thuis en op het werk. Het gebruik van een agenda zal wellicht steun bieden.
 • Regelmatige pauzes zodat de productiviteit kan worden verbetert.
 • Medewerkers die dyspraxie hebben reageren goed op routines
 • Werknemers met dyspraxie hebben baat bij een rustige en positieve benadering van taken. Geef eens een aanmoediging wanneer iets goed gaat !!!!
 • Verwacht niet dat na 1x voordoen, iemand met dyspraxie het direct na kan doen, een persoon met dyspraxie heeft veel meer tijd nodig om een vaardigheid te leren dan een normaal persoon. Dit is voor de persoon in kwestie meestal ook een grote frustratie, hij of zij ziet wel hoe een ander iets doet maar is niet in staat om het op dezelfde manier uit te voeren, echter als u als werkgever over veel geduld beschikt en een positieve benadering heeft, en de werknemer niet veel verschillende dingen laat uitvoeren, voordat hij 1 specifiek vaardigheid heeft geleerd zult u verbaast zijn over de inzet en motivatie waar hij of zij over beschikt.
 • Indien u een groot bedrijf heeft en de werknemer, naar verschillende locaties moet gaan, bv een fabriek geef dan geen instructies  (doormiddel van rechtdoor, daarna naar links, en dan rechts) maar laat het 1x zien waar het is  zo kan iemand het veel beter onthouden.
 • Indien de werknemer een andere methode heeft om hetzelfde te bereiken, probeer het hem of haar dan niet af te leren, als het resultaat toch hetzelfde is.
 • Een persoon met dyspraxie kan soms wat impulsief te werk gaan, en daardoor kan hij of zij de gevaren die op de werkplek kunnen ontstaan onderschatten. Daarom is het handig om bij werk waar lichamelijk letsel kan ontstaan, eerst goed toezicht te houden, alvorens degene de taak zelfstandig te laten uitvoeren (Denk daarbij aan het inpakken van scherpe voorwerpen, hete pannen in een keuken,werken op grote hoogtes,gebruik van messen of machines waar vinger letsel mee kan ontstaan.(Cirkelzaag,Snijmachine’s)

 

English Languangue

Advertenties

3 reacties op Dyspraxie en Werk !

 1. Aladdin zegt:

  dyspraxie en het call center
  door Aladdin

  Ik heb gewerkt in een call, centrum voor bijna een jaar. Ik ben niet de beste persoon. Ze namen de mensen van de straat. Ze gaven me 1 week om op gang te komen. Ik werkte voor een bedrijf wat
  marktonderzoek deed, het was een afschuwelijke ervaring. Ik deed het niet goed. Vond ook dat de instructies te snel gingen. Mijn leidingevende was verschrikkelijk voor mij! Ik had slechte cijfers.
  Ik verklaarde dat ik dyspraxie had , maar kreeg geen steun. Het was een ongeorganiseerde dierentuin.Dit jaar ben ik omgeschoold, ik had een andere teamleider. Op de eerste shift, deed ik het niet goed doen, want ik heb tijd nodig om te settelen. De volgende dag, ik heb 4 interviews (de doelstelling was tenminste 5). Ik heb mijn shift geannuleerd de volgende dag. Ik ben traag, er zijn veel vragen over variabele lengte, de telefoongesprekken zijn tussen 12 minuten en 19 minuten lang. Ik probeerde heel hard. De begeleider die mij vorig jaar trainde was verschrikkelijk voor mij om de doelstellingen te halen.

  Is het mijn dyspraxie?

  Ik kreeg te horen dat ik dyspraxie had in 2002 na het bijwonen van de logopedie, maar ik werd niet toegestaan ​​een diagnose op de NHS
  Ik heb Asperger kenmerken maar mijn dyspraxie is veel erger. De steun is zeer slecht.

 2. KimJoy zegt:

  Mijn vorige baan achtervolgd me
  door KimJoy

  Ik ben een Amerikaan met een milde dyspraxie (Toen ik jonger was ben ik gediagnosticeerd met verbale dyspraxie ,ik realiseerde me een jaar geleden dat het meer effect had dan alleen mijn spraak)
  Afgelopen zomer heb ik geprobeerd in de keuken te werken bij een kamp, toen ik voor de vijfde keer een maaltijd verknoeide door een ingrediënt te vergeten, werd ik gedegradeerd tot schoonmaak taken.
  Ik was verrast dat ze me uberhaupt niet hebben onstlagen.mijn baas dacht dat ik lui was, en dat het aan mijn karakter lag. Ik ben ervan overtuigd dat ze zou me de slechtste referentie ooit zou geven. Ze heeft waarschijnlijk nog nooit zo’n slechte werknemer gehad. Ik ben heel erg bezorgt door deze ervaring dat ik ook problemen in de toekoemst zal krijgen.
  Ik maak me echt zorgen immers mijn verleden dat ik problemen zal krijgen met een baan in de toekomst !! En het heeft mijn zelfvertrouwen echt aangetast,om een klus op de juiste wijze uit te voeren.

  Suggesties?
  * dit was mijn eerste baan

 3. Lesley zegt:

  Ik heb net ontdekt dat ik waarschijnlijk deze aandoening heb. Ik ben al 25 jaar aan het werk in de verkoop. Mijn probleem is niet verbaal, maar ik moet heel erg mijn best doen om geen schrijffouten te maken en mijn grove motoriek is zeer slecht. Ik sta altijd vol met blauwe plekken, doordat ik op het werk constant over vanalles val en en tegen dingen aanloop. Ook krijg ik van mijn baas de opmerking dat mijn collega’s klagen over het traag zijn. Ik heb meer tijd nodig om een taak af te werken. Ben zeer snel afgeleid. Thuis is het heel moeilijk voor me in het huishouden. Ik schrijf alles op het bord. Maar ik begin aan iets, kom onderweg iets anders tegen, ga daarmee verder, dan zie ik het volgende… Het is een grote chaos! Als kind kon ik mijn veters niet snel knopen. Mijn zus deed dit voor me. De klok lezen en links en rechts zijn nog steeds een beetje moeilijk. Ik heb trucjes voor alles nu. Ik heb mezelf getraind. Het blijft zeer vermoeiend natuurlijk, maar je kan jezelf trainen om dingen sneller te doen en toch juist. Ik heb tegen mijn baas gezegd dat ik zeker ga werken aan het probleem met de snelheid. En dat ik weet dat dit een moeilijk punt is voor me. Ze was tevreden met deze uitspraak. Nu nog verder aan mezelf werken… Ik hoop dat het lukt! Ook voor jullie goede moed! Niet opgeven, jullie vinden vast wel iets dat jullie beter ligt dan de jobs die je ju al gedaan hebt.
  Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s