Soorten dyspraxie

Er zijn verschillende vormen van dyspraxie. Soms is het hele lichaam erbij betrokken, soms gaat het op specifieke onderdelen mis, zoals bij monddyspraxie. Verder kan er onderscheid worden gemaakt tussen zogenaamde conceptdyspraxie en uitvoeringsdyspraxie/ontwikkelingsdyspraxie. Bij de eerste vorm doorziet een kind het ‘concept’ van een handeling niet. In het ergste geval snapt het zelfs niet waar bepaalde voorwerpen, zoals een schaar of bestek, voor dienen. De tweede variant wordt ook wel developmental coordination disorder (DCD) genoemd en komt het meest voor. Hierbij levert de organisatie en uitvoering van handelingen problemen op. Het kind weet wel hoe het moet, maar kan het niet in praktijk brengen.  Dyspraxie komt veel voor bij infantiele encefalopathie (IE). Apraxie komt onder andere voor bij multiple sclerose (MS) en de ziekte van Parkinson in een vergevorderd stadium.

Advertenties

Een reactie op Soorten dyspraxie

  1. Wilfred tuinstra zegt:

    Goedeavond beste mensen.
    Onze zoon niels heeft DCD /dyspraxie-een-softwarefoutje-in-de-hersenen zit inmiddels op 3de school,nu gaat niels naar klas 4 van vmbo-kader hij wordt door klasgenoten,metoor,wel geaccepteerd,maar kan vanwege zijn Dcd/dyspraxie-een-softwarefoutje-in-de-hersenen niet zo goed handelingen doen met techniek,nu als het doorgaat krijgt hij hier voor hulp 2 uur in de week van heliomare maar,wordt niet begrepen door” schoolleiding “.
    Ik als vader en mijn vrouw vechten al niels zijn hele leven al voor hulp voor hem,nu wil de raad van de kinderbescherming OTS,wij als ouders staan met onze rug tegen de muur,HUN DENKEN HET BETER TE WETEN,WIJ ALS OUDERS WETEN PRECIES WAT NIELS NODIG HEEFT VEILIGHEID,RUST,EN NIET VAN SCHOOL VERANDEREN,niels heeft nu vrienden en vertrouwde in zijn eigen omgeving thuis bij ons wilfred en ilona tuinstra.
    Mvg wilfred tuinstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s