Oorzaken Dcd/Dyspraxie

De diagnose DCD zegt niets over de achterliggende oorzaak van het motorische coördinatieprobleem. Wel is het duidelijk dat er iets met de aansturing van de motoriek aan de hand is maar wat precies niet. De exacte oorzaak van DCD is dan ook nog niet bekend.

Er zijn wel enkele hypothesen (veronderstellingen) namelijk:

–       Een onvolgroeid centraal zenuwstelsel
–       Een genetische bepaalde aandoening
–       Een beschadiging aan het centrale zenuwstelsel

De onhandigheid bij DCD wordt meestal gezien als een uiting van een niet optimaal ontwikkeld zenuwstelsel door ontwikkelingsproblemen in de hersenen. De boodschappen uit de hersenen worden niet goed aan het lichaam doorgegeven. Dit kan door een vroege beschadiging van het zenuwstelsel komen of genetisch bepaald zijn. Ironisch is dat als iets minder snel verloopt, de spontane drang tot ontwikkelen ook vermindert. Dit terwijl deze kinderen juist meer oefening nodig hebben.

Er zijn nog geen keiharde aanwijzingen die aantonen dat de disfunctie van het centrale zenuwstelsel te verwijten is aan de complicaties in de perinatale fase. Wel kunnen kinderen met DCD neurologische verschijnselen vertonen zoals dysdiadochokinese (onvermogen om snel achtereen tegengestelde bewegingen uit te voeren bijvoorbeeld pronatie en supinatie), choreatiforme dyskinesieën (plotselinge onwillekeurige gecoördineerde, maar rukkende bewegingen) en hypotonie (verminderde tonus in de spieren).

De betekenis van deze verschijnselen zijn echter onduidelijk, omdat vooralsnog onbekend is wat de aan- of afwezigheid van deze verschijnselen ons zegt over de integriteit van het zenuwstelsel.

(Kalverboer A.F, De nieuwe buitenbeentjes: stoornissen in aandacht en motoriek bij kinderen, Lemniscaat Publishers, 1996)

(Empelen van R., Hartman A., Kinderfysiotherapie, 2e druk, Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s